JO VOTARÉ A GASPAR LLAMAZARESAquest dies les federacions d'Izquierda Unida, i les seves organitzacions germanes a Catalunya i Euskadi, EUiA i EB-B, estan cridades a participar en el procès d'eleccions primàries per elegir al o la Presidenciable d'IU per a les eleccions generals del proper març de 2008. Hi ha dues candidatures: Gaspar Llamazares i Marga Sanz. Jo, com segur ja heu esbrinat, aposto per en Gaspar Llamazares. A la seva web hi trobareu 10 raons per recolçar la seva candidatura, i a l'acte d'ahir al CCCB, els assistents vam poder escoltar alguna més. Però jo, en destacaré 4 raons que per a mi son decisives:

1-Gaspar Llamazares representa una IU oberta i plural, capaç de ser mediació política d'àmplies capes de les classes treballadores i populars, de sectors professionals i culturals, i de diversos moviments socials. Una IU agradable, simpàtica i empàtica, que no alliçona als ciutadans i als moviments, sino que es posa a disposició per vehicular políticament i institucionalment allò que demanen els sectors socials als quals ens dirigim. Sempre m'ha agradat aquella formulació del PSUC dels setanta: ser l'expressió política de l'aliança de les forces del treball i de la cultura. I amb alguns matissos, continua vigent, i és una IU amb aquestes característiques, qui la pot fer efectiva a molts indrets d'Espanya. A Catalunya, la fa efectiva la coalició ICV-EUiA-EPM.

2-En relació directa amb el punt anterior: la majoria que recolça a Gaspar Llamazares té com a punt imprescindible la defensa de l'acció unitària de les esquerres. Dit en altres paraules: allà on es pugui cal cercar aliances amb d'altres sectors i formacions polítiques de les esquerres per fer avançar les polítiques de progrès. El Govern d'Entesa seria el paradigma d'una experiència d'aquest tipus. IU té projecte propi i perfil diferenciat, en funció de la seva capacitat propositiva i de la seva força social per fer efectius els canvis, no pas per declaracions formals o per grans invectives ideològiques. Els sectors que recolçen a Marga Sanz sempre han mesurat la independència d'IU en funció de la distancia a la qual es posaven del PSOE. Greu error: ha estat en aquesta legislatura, d'acords amb el socialistes, i també de crítiques frontals (acabem de votar en contra del Pressupost, per exemple), quan hem estat més influents, i quan hem marcat més la nostra emprenta en les polítiques d'un govern de l'Estat. El trencament amb els socialistes, "las dos orillas", i d'altres concepcions excloents, només van ajudar a la dreta, i van provocar el desencís i la confusió en els sectors populars.

No vull fer d'historiador ni pontificar, però m'atreveixo a afirmar que: la unitat d'acció de les esquerres és un dels trets característics de la tradició de l'esquerra transformadora, que es va expressar en el Front Popular (Front d'Esquerres a Catalunya) i en la lluita antifranquista, i que és un dels valors a preservar perque s'ha mostrat històricament efectiu per parar els peus a la dreta, i per avançar en les polítiques de progrès.

3- La sensibilitat de Gaspar Llamazares envers de les questions d'identitat nacional, i la seva defensa d'un model federal per a Espanya. Llamazares va ser l'únic lider de nivell estatal que va donar recolçament a l'Estatut, convençut com nosaltres, de que introduïa conceptes potents en quant al reconeixement de la plurinacionalitat d'Espanya, i que feia efectiu una distribució del poder que anava més enllà de la descentralització administrativa, desplegant el sistema autonòmic en un sentit federalitzant.

4- Potser aquesta és la més personal, però per mi té valor afegit. Llamazares representa millor que Sanz un projecte comunista per al nostre temps. Mediàticament, de vegades s'obvia que Gaspar també és membre del PCE, i es presenten aquestes primàries com una pugna entre el PCE i IU. És fals. Sanz potser és la candidata de la direcció actual del PCE, però no és la candidata comunista. En Gaspar també ho és. I jo, que sòc del PCC, trobo més coincidències amb Gaspar que amb Sanz.12 comentaris:

Pere Nieto ha dit...

Jo no votaré a Gaspar Llamazares perquè no sóc d'Izquierda Unida, però ho faria. I fins i tot entenc perfectament la teva quarta raó.

Moltes gràcies

Anònim ha dit...

Toni, com expliques les expulsions de membres d'EUiA i IU? Com expliques que Llamazares hagi inclos en la llista d'"amics" a gent que recolza Marga Sanz? Com entens que ICV s'hagi abstingut en la votació dels pressupostos? Com entens que ICV no vulgui anar amb IU? Com entens que Llamazares no remunti IU, sino que la faci caure? Com entens, finalment, que no hagi estat ell qui hagi forçat aquestes primàries, sinó més aviat els que tú defineixes com "la direcció actual del PCE"? Tot això no ho expliques en els teus punts...

Toni Salado ha dit...

Amic o amiga anónim o anónima:

Pel to del teu missatge, i per les qüestions que tractes, crec que em coneixes i prefereixes l'anonimat. Tú mateix/a, no em menjo a ningú, ni envio violinistes...Et respondre per parts:

1-Ni les expulsions d'EUiA del Maresme (suposo que son aquestes) ni les de IU d'Astúries (suposo que son aquestes) tenen a veure amb les primàries per elegir al Presidenciable d'IU, ja que et recordo que no estem parlant d'elegir coordinador general, ni organs de direcció, sino al nostre cap de llista. Per tant, les questions internes, en un altre moment.

2-El que hagi votat ICV tampoc té a veure amb aquest procès.

3-La Coalició d'ICV i EUiA encara està en fase de negociació, per tant, no se d'on treus que ICV no vol anar amb IU i EUiA.

4- El que fa caure a IU és el soroll i l'eternització de les disputes internes, en les quals aquestes primàries tenen un element de desgast d'aquest tipus, més enllà de que s'ha de valorar positivament el donar la veu a l'organització.

5- En la meva opinió, Gaspar era un candidat per al consens, no per a la confrontació, i és normal que ell no proposes les primàries.

6- Per últim: Paco Frutos, avalador de Marga Sanz, va fer un pacte infumable amb els socialistes al 2000 essent ell cap de llista, i no recordo que es consultés a la militància...Aquest proposa ara la renovació de la democràcia? qui va ser el subordinat als socialistes? Tinc per casa encara aquell paper, on ens feien tragar, negre sobre blanc, amb la OTAN...Que curta és la memòria!!!!

Anònim ha dit...

i jo ja no votaré... a ningú.

la crisi de confiança en els politics es total!!

Usebio Cué ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Usebio Cué ha dit...

1-A veura. Les expulsions de gent d'EUIA del Maresme responen al que tú ja saps i amagues interessadament. És a dir que EUiA ha d'anar a tot arreu de la maneta d'ICV, segons la direcció actual d'EUiA. Perquè sinó, càstic i expulsió. Res impedeix formar llistes sense ICV. I a la mateixa ICV res li impedeix en molts llocs prescindir de nosaltres.

2- Tú mateix dius que no t'agraden aquestes primàries, que són un element de "confrontació". Vaja, des de quan la democràcia interna i el debat són un "element de confrontació"?

3-A na Marga Sanz no l'avala en Frutos. L'avalen el PCE, Espacio Alternativo, molts independents d'IU i gent absolutament farta de la deriva excessivment institucionalista i políticament correcta, poc democràtica a nivell intern, poc plural pel que fa a acollir idees anticapatitalistes i altermundistes (uy, quina por), que ha agafant el moviment, sota el mandat de Llamazares que potser no és el pitjor ell mateix en sí, sino molts dels qui l'envolten.

4-1,2 milions de vots des de 2000. El 1996 vam treure 2,6 milions de vots. Amb Llamazares, està clar que anem a més!!!

5-Pel que fa al pacte amb els socialistes, qui més "pollastres" va armar quan Anguita va teoritzar sobre les "dos orillas" era la gent que ara mana. Gent amiga del pacte institucional amb els socialistes, encara que això no serveixi objectivament pels interessos de la població treballadora i l'augment de drets reals. El pacte IU-PSOE per les eleccions de 2000 no contemplava llistes conjuntes, sino això tan sols: un mer simbolisme, que va ser perjudicial per nosaltres. Ara, però, alguns de la direcció d'IU sí que parlen d'elaborar llistes conjuntes amb els grans salvadors del carrer Ferraz.

6-Una poderosa raó per donar pas a Marga Sanz és que ella no vol expulsar ningú, ni vol apartar a ningú del projecte. En canvi, alguns ja heu fet pales que us importa un pebrot que al Maresme hi hagin 20 militants menys...amb un carguillo a l'Ajuntament tot s'arreglarà, oi?

7-Consideraria bastant positiu per a la salut i el progrés d'IU que Sanz fos la candidata d'IU a les generals. Motius? Es una cara NOVA (és a dir que no és ni el Frutos, ni el Llamazares, ja desgastats), és dona, és seriosa i parla ben claret del que vol: una III República de treballadors de tota condició. Qui ha dit que el pacte amb IU "ja veurem, si surt la Marga Sanz" és Iniciativa.

8-Llarga vida a IU. Però ja n'hi ha prou d'expulsions i maquinacions vàries. Una mica d'autocrítica, company i això no és com un partit, sinó que HA DE SER un MOVIMENT polític i social de caràcter plural de totes les esquerres.

Salut!!

Toni Salado ha dit...

Home Usebio!!!Feia temps que no et veia per la blogesfera!!!

No ajuntem naps amb cols: el tema del Maresme es molt senzill: una serie de persones decideixen que ells no volen la Coalicio, no la coalicio al seu poble, sino el fet mateix de la coalicio a Catalunya, i fan llistes al marge de l-acord que tota EUiA ha aprovat al Consell Nacional. Falta molt greu, i expulsio: mira que es facil.

Per tant: no enmerdem mes amb el tema, i menys el relacionem amb aquestes primaries.

Esta be que la Sanz vulgui la III Republica de treballadors. Jo, per voler, aposto per una Confederacio Iberica de Republiques Socialistes. Aixo si, crec que ens costara una mica mes de 4 anys per convencer al ZP...Va home va!!!! No posem els objectius finals com si fosin el programa electoral!!!!

Les primaries no son un problema. Plantejar les primaries com una manera de desgastar al contrari, si que es un problema.

Aixo de que Marga Sanz no vol expulsar a ningu...Veient qui sera la seva tropa: Frutos, Alcaraz, Monereo, Meyer...Millor no ho diguis massa alt, que potser alguna persona asturiana o valenciana encara dira alguna cosa.

Per ultim: Gaspar te mes cobertura mediatica que Anguita, i per descomptat, que Frutos. Normal: hi ha qui fa politica amb les forces que es tenen, i hi ha qui vol mostrar el luminos cami al socialisme, cosa que per un tall al telediari, doncs tampoc dona per molt....

Usebio Cué ha dit...

A veure, diverses consideracions:

1-Acusar als expulsats del Maresme de no voler la coalició a Catalunya és maniquea. Principalment, no la volien a Mataró, ja que el lider d'ICV d'allà -Jaume Graupera- és algú desacreditat des d'un punt de vista ètic, moral i d'esquerres. A la vista estan els patètics resultats trets, que ni la nostra gent ens ha votat i la mateixa ICV ha perdut militants que s'han pirat a la CUP. EUIA Mataró decideix una cosa, per tal de salvar els nostres mobles, i la direcció va i els expulsa !!!! Fixat en el que s'ha fet, Toni!! I a sobre els acuses falaçment...que jo sàpiga, els expulsats de Mataró van dir que no a la coalició a Mataró, no pas al Parlament, encara que vist el baix perfil que va agafant la cosa...

2-Dir que Sanz "expulsarà", si arriba a ser la nostra candidata, és no saber com ha de funcionar IU. A IU no s' ha d'expulsar a ningú que vagi de bona fe (això és que defensi plenament IU). Aquesta és una pràctica nova, sembla ser, la d'expulsar els "rebels", que critiquen massa. Una pràctica malintencionada i obsessiva.

3-Burlar-te de la idea de socialisme i la III República amb els termes en que ho fas no sembla gaire assenyat en algú que encara està afiliat al PCC. Que baixi Pere Ardiaca i ho vegi.

4-Si guanya Marga Sanz, espero que l'objectiu "final" no siguin "4 anys per convencer al ZP", sinò quelcom més consistent.

Salut

Toni Salado ha dit...

Usebio, jo no em burlo de la idea del socialisme. Al contrari: em queixo de que algu la banalitzi d'aquesta manera, que la redueixi a una bravata de bar per esgarrapar vots. Alguns/es que tant parlan ara de comunisme potser haurien d'haver-ho fet quan depenia d'ells i d'elles l'organització.

Tampoc he dit que Sanz vulgui expulsar a ningu. Ni Gaspar, fins el moment, ha expulsat ningu. Jo estic en contra de resoldre administrativament temes politics: pero també soc conscient de que una minoria no pot bloquejar ni distorsionar les decisions ampliament majoritaries, de manera perpetua. La democracia no pot ser el refugi del sectarisme per dinamitar un projecte que va molt mes enlla del tacticisme partidista d'alguns (i a sobre, sucursalista, com passa en alguns casos concrets). Ser critic mai ha estat perseguit a EUiA, i mai ho sera.

En el meu bloc no permeto que a la gent se li falti al respecte: les qualificacions fetes a Graupera son totalment gratuites i fetes des del sectarisme. No esborro el comentari perque et conec, i se que no ho fas de mala fe. Si vols, en privat, t'explico algunes coses no morals i no etiques i no d'esquerres d'aquests revolucionaris que tu defenses i que recolcen Marga Sanz, i que de fer-les en public, nomes restarien credibilitat al conjunt de les nostres organitzacions.

Creume Usebio: no entenc perque perds els temps en aquests debats tan esterils. Hi ha gent que se li va parar el rellotge fa temps: alguns al 1981, d'altres al 1997. Tu, que no vas estar en cap de les dues dates, no entenc perque ara perds el temps defensant coses que ja son historia, i que per questions diverses, en alguns territoris les arrosseguem fins ara.

Salut,

Toni.

Usebio Cué ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Usebio Cué ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Usebio Cué ha dit...

Està molt bé que declaris que estas en contra de les expulsions. Però n'hi ha unes a sobre la taula i això ho ha vist tothom, cosa que podria ser castigat electoralment per la nostra gent, que, al meu parer, no es veu representada per aquesta manera de fer, d'anar expulsant al personal.

No eren pas una minoria, sinó que eren la majoria d'EUiA de Mataró, la majoria de l'assemblea d'allà que va decidir democràticament una cosa, i han estat expulsats antiestatutàriament. És un fet.

A més, una "minoria" també té drets en una organització, i més en una complexa com la nostra. No hi ha res pitjor que una majoria equivocada. Quan la "minoria" és en un altre localitat on hi ha "altres majories", veig que no s'actua igual que a Mataró (ja m'entens).

D'altra banda, rebutjo que em diguis sectari. Jo també puc pensar que els qui maneu a EUiA ho sou. I puc esgrimir l'argument, impecablement cert, de que expulseu a gent que no és del vostre gust, com la de Mataró.

Finalment, crec que patines dient que "estic" amb els del 81 o els del 97. Només sé que estic al 2007, i que les coses estan com estan per a la classe treballadora, a la qual pertanyo.

I, per últim, no entenc lo de "sucursalista". L'única sucursal que trepitjo en masses ocasions és la de la nostra estimadíssima Caixa.

Apa, bon 90 aniversari!