MEMÒRIA DEMOCRÀTICA I EL VIDEOJOC "SOMBRAS DE GUERRA"


He vist al bloc de l'amic David Montilla, que s'ha posat al mercat un videojoc sobre la Guerra Civil Espanyola, amb el nom de Sombras de Guerra: la Guerra Civil Española.

En principi, una bona noticia, tal i com expressa en David, doncs aporta normalitat a un panorama espanyol de videojocs ple de jocs bélics sobre conflictes de tot el món, però que no tenia cap joc del nostre propi conflicte.

Però un cop he vist els continguts m'ha decebut completament, doncs hi ha errors històrics molt grans, i sempre en detriment de la mateixa part, la republicana. No sóc historiador, ni vull pontificar sobre el tema de la memòria democràtica, però no pot ser que en el segle XXI, encara algú parli de Bando Nacional, o de Brigadas Internacionales Soviéticas. Aquest és el llenguatge dels franquistes, el llenguatge dels vencedors.

S'ha de parlar de Bando franquista, Bando golpista, Bando insurrecto, o encara que podriem debatre els matisos del concepte, de Bando fascista. Però mai utilitzar la paraula nacional, per que els dos eren nacionals. I és més: si algun bàndol havia de portar aquest terme era el republicà, que tenia el recolçament electoral de tots els sectors socials i nacionals que havien elegit el govern republicà vigent, contra el qual s'alcen militarment els colpistes.

I titllar de soviètiques a les Brigades Internacionals segueix l'esquema del pensament franquista, que redueix un moviment de solidaritat internacional a las hordas comunistas dirigidas desde Moscú. Una cosa és que la decisió de formar-les sortis de la III Internacional, igual que altres idees com la constitució de Fronts Únics i Fronts Populars, i una altra dir que eren soviètics. La nacionalitat més nombrosa dels brigadistes era la francesa, seguida de l'alemanya, l'austriaca, l'italiana, la britànica, i els estadounidenses, però hi van participar persones de més de 50 països.

Un altre error, és posar a la Columna Durruti dintre de les Brigades Internacionals, ja que la creació d'aquesta milicia (al marge de l'exercit republicà) i les seves accions militars més destacades son anteriors a la constitució de les Brigades. Serà un cop mort Durruti en la defensa de Madrid, quan qui el releva al front d'aquesta unitat, Ricardo Sanz, aceptarà la militarització de la milicia, que pasarà a ser la 26º Divisió de l'Exèrcit Popular Republicà (brigades mixtes).

Per tant, Legend Studios, que ha desenvolupat el producte, hauria d'assessorarse millor, doncs només mirant els enllaços a la wikipedia que us he posat, ja es detecten fàcilment els errors. O potser és fet a consciència, buscant clients que es sentin identificats amb el llenguatge dels franquistes. En tot cas, el rigor hauria d'estar per sobre de la mercadotècnia.
2 comentaris:

Marc ha dit...

Joder! Cabrón pensava fer un text molt semblant al teu, però m'estava esperant a provar el joc per a més fer una crítica a la qualitat com videojoc.

Però si, lo de bàndol nacional o brigades internacionals soviètiques, l'empresa que la fet, no ha sigut gaire objectiva, prefereixo pensar que no ha estat gaire rigorosa pel tema de sempre, els €, més temps per ser més rigoros, més cost...

Com a mínim hi ha joc, jat dire com moren els frankistes ;) i si el bàndol republica al joc pot guanyar la guerra.

Toni Salado ha dit...

Jajajaja, sento haver-me adelantat, és el que té això dels blocs...M'han dit que no està massa bé per les possibilitats tècniques d'avui, però divertit segur que és una estona, encara que sigui obviant les cagades històriques...

Et faig el link al bloc.

Salut!!