LA NATURALESA DE LA CATOSFERA

Informa Toni Ibañez, de que ell mateix i Bloc Politikon vam ser citats ahir a l'edició impresa del diari EL PAÍS, en un article sobre la Catosfera, i sobre la naturalesa de qui la composa. El terme va ser introduit pel mateix Ibañez, i té el consens "etimològic" dels i les blocaires, però no hi ha un posicionament únic en quant als seus continguts.


Durant les jornades Catosfera 2008 es va fer referència, com ja vaig comentar, a si l'espai blocaire català venia determinat per la llengua catalana, o per la condició de ciutadà de Catalunya, indiferentment de la llengua utilitzada. Un debat intens i que té fortes connotacions polítiques de fons, que sobrepassen l'àmbit dels blocs. En Marc Vidal, anunciava en un comentari d'aquest bloc que aquest mateix any es farien unes jornades específiques sobre el tema, iniciativa que no només recolço, sino que crec imprescindible. No tant per que s'arribi a una posició única, sino pel debat i la confrontació d'idees que suposa.


Jo m'he posicionat en favor d'una concepció oberta de la Catosfera, que té a veure també, amb una concepció oberta del que significa ser català, i de la pròpia concepció de Catalunya. De fet, no és d'extranyar que aquest debat no es doni quan parlem d'unitats o àmbits inferiors a Catalunya, com la Girosfera, l'Ebresfera, o la Vallesfera, a pesar de que el dilema és semblant.


Jo sòc partidari d'incloure a la Catosfera tots els blocs de ciutadans i ciutadanes de Catalunya, independentment de l'idioma que triin per fer les publicacions al seu bloc. Segurament, molts dels blocs fets per catalans i catalanes, ho son en diversos idiomes a la vegada, en funció dels temes o de les xarxes en que participen. Sense anar més lluny, jo publico gairebé sempre en català, i faig en castellà aquells articles en que vull que persones de la resta de l'Estat hi participin directament. No crec que es pugui dir que estic a fòra de la catosfera quan escric en llengua no catalana, perque escrigui del que escrigui, ho faig des d'una perspectiva pròpia de Catalunya, que és un altre element que em sembla més important que la llengua. Un estudiant català d'Erasmus a Brighton pot escriure en anglès sobre la seva experiència a l'estranger, i no deixa de ser un enriquiment de la catosfera.

De moment no he escrit en anglès, i tampoc m'he atrevit encara a fer-ho en euskera, a pesar de que estic a segon curs i alguna coseta podria escriure. Suposo que si fes un article en euskera, la diputada de CiU Carme-Laura Gil, hauria de retractar-se de la seva afirmació de que la pluralitat lingüística de la catosfera és un signe del colonialisme político-cultural espanyol...

7 comentaris:

Jose R. ha dit...

Estic amb tú, el concepte catosfera és lingüístic (per parlar dels blocs escrits en català), però també sociològic, per referir-se als blocs de l'àmbit català.

David Montilla ha dit...

No podria estar més d'acord... aquest dilema va sortir en l'inici de les discussions sobre la Vallesfera, i vaig ser dels que em vaig posicionar que l'idioma no fos cap tipus d'impediment. No trobo correcte que això sigui un factor discriminatori envers la resta de blocs, per més que estigui escrit en castellà no està fóra de l'àmbit del Vallés Oriental o de la Catosfera o de l'àmbit que vulguis. Una altra cosa, es que es promogui la creació de blocs en català , per promoure l'ús de la llengua catalana, però tancar el fet de catosfera al català... trobo que es tancar portes al món i ser estret de mires.

Toni Ibañez ha dit...

No sé per què, però aquest "debat" em sona a cosa vista... Vielleicht Frankfurt?

Jose R. ha dit...

Toni:

Fer aquesta argumentació es un non-siquetur (o com es digui aquest tipus de falàcies lògiques).

Tú vas definir (perquè així et va donar la gana) que la catosfera són els blocs escrits en català. Ara bé, com que la catosfera és quelcom que identiquem i construim socialment al final és una catosfera més sociològica que lingüística.

Es més.. parlem de blogs i per tant parlem de xarxes socials, cada blocaire catalanoparlant o català construeix una xarxa en base a molts paràmetres. Un pot ser la llengua, eprò un altre és el territori.

I aquí arriba el problema... tú no dubtes que l'ebresfera sigui catosfera, o fins i tot l'hortaguinardosfera... Ara bé, sorpresa... l'ebresfera i l'hortaguinardosfera com que són en base territorial tenen blogs en castellà!!!

Sobre Frankfurt, és una falàcia comparar-lo.. sencillament allà va qui és convidat i en aquest cas són llengues no territoris. Aquí podem definir ambi quina catosfera treballem...

Toni Ibañez ha dit...

Parlar de "territorialitat" a internet em sembla una mica anacrònic i certament anatòpic. La Catosfera va més enllà dels Països Catalans en la mesura que hi ha gent que escriu blogs en català arreu del món. Si la gent d'una comarca determinada decideix agrupar-se en una associació, perfecte. Accepto que la Catosfera es troba en un procés definitori, incipient, però no accepto que alguns vulgueu diluir-la en la transcatalanitat. El que ens identifica als catosfèrics no és un territori concret, sinó una llengua vehicular: la catalana.

Jose R. ha dit...

M'encanten els silogismes Toni Ibañez. Que la territorialitat no és important a la xarxa? Això no t'ho creus ni tú... La territorialitat defineix "identitat" personal i això és el que mostrem a la xarxa. La gent de Catalunya parla de temes, de persones i de realitats sociopolítiques diferents a la gent de Madrid. Hi ha una "españosfera" que parla de política española i hi ha una catalanosfera que parla de la realitat catalana.

Deixar-lo en l'idioma sí que em podria semblar anacrònic en la xarxa considerant que la gent es llegeix indiferentment de l'idioma i que al final tothom termina parant a blogs en anglès.. si ens posem a fer silogismes no acabaríem mai.

Que la territorialitat no pinta res en la sociologia de la blogosfera? Això no t'ho creus ni tú, i és contradictori amb tot el que s'ha parlat a la catosfera sober que els PPCC tenien un alt índex de blocaires.

Però bé... com que tú ets el creador, tú defineixes el que és la blogosfera, i el que fem i pensem uns altres pinta poc. Per tú dibuixem que és igual a lo de Franckfurt, anem de megamoderns de la vida i diem que les fronteres i la sociologia no existeix.

Jose R. ha dit...

Crec que he resolt el dilema amb aquest post:

http://www.joserodriguez.info/bloc/?p=102