ÈPICA INDEPENDENTISTA

Èpica independentista és el títol del magnífic article de l'historiador Andreu Mayayo que avui publica El Periódico, sobre la manipulació històrica de la figura de Xirinachs, i del moviment indepedentista en general sobre la transició. Es centra especialment en el recent acte d'homenatge a Xirinachs, a qui no dubta en titllar de captaire de la pau.
Em sembla molt bó l'article per que fa un exhaustiu repas dels fets, i a més, rescata les pròpies paraules de Xirinachs de les actes de les seves intervencions com a Senador, per posar en evidència el ridícul d'algunes afirmacions sobre aquest personatge, i del moviment polític que el reivindica reinventant el passat. L'independetisme (o sobiranisme com prefereixen alguns sectors convergents...) català, en hores baixes a pesar de les desafeccions, s'entesta en desfigurar la nostra història, com també s'ha posat de manifest amb el cas de Lluís Companys.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

TOTS TENIM CLARS-OBSCURS, I NO CAL MENTIR AL FERNE ESMENT,TOTS TENIM LA NOSTRE VERITAT, XIRINACHS VA SER UN GRAN HOME. COMPANYS UNA "BESTIA" POLITICA, AMB MES RAUXA QUE SENY,I CREC O AMB CAL CREURE,QUE ALS DOS VAN MORIR PER CATALUNYA, I AIXO ES EL QUE COMPTA, JUGANT AMB BCN......

Anònim ha dit...

Un article lamentable que només serveix per encobrir les vostres misèries. És lamentable com la premsa (burgesa?) s'acarnissa amb les persones que no han deixat de lluitar i com els que heu deixat de lluitar us acarnisseu també amb ells per així tapar la vostra incommensurable vergonya.

A vosaltres el què us molesta és que ja no sou els únics que podeu interpretar la història (perquè és l'únic que es pot fer amb la història, interpretar-la). Us molesta que ja no tingueu la patent única per fer-ho perquè això posa de manifest que heu perdut el lideratge, que ja no sou avantguarda de res.

L'acte potser no era independentista però sí que la immensa majoria de l'oposició d'aquella època tenia molt més clar que l'horitzó nacional al que s'aspirava no era, ni molt menys, la tifa que ens venut amb l'estatut (sí, sí, amb el nou). I en canvi vosaltres vau col·laborar a fer creure que el que havieu "aconseguit" aleshores (el de Sau, el vell) era la reòstia. I vau col·laborar a amagar sota l'estora l'horitzó nacional de la gran majoria.

Vosaltres vau reinterpretar la "transició" i ara us molesta quedar en evidència, res més. Vau vendre a tota una generació i estic segur que en el fons us n'avergonyiu.

Iñaki ha dit...

Molt bo l'article d'en Mayayo, Toni. Amb el teu permís, jo també el recolliré i el penjaré, fent algun comentari de collita pròpia, al meu bloc.

Salut!