#agurETA. Euskadi cap a la Pau i la normalització política

Ja ha arribat. El moment que totes les forces democràtiques esperàvem ja s'ha produït. ETA va anunciar ahir que deixava la lluita armada, i que llegava al poble basc el protagonisme de la lluita per la llibertat d'Euskadi. És un moment d'alegria, d'emoció, de record també per tots i totes les persones que han patit amb aquest conflicte.

Ara comença un nou cicle polític a Euskadi, però també a Espanya. L'anunci s'ha produït amb un govern socialista que, cal reconèixer, ha treballat el tema a fons i de manera valenta, però tot apunta a que la gestió del nou escenari recaurà en un futur govern del PP. Mariano Rajoy va mesurar ahir les seves paraules pensant en aquest futur, que no serà fàcil, després de tants anys de patiments innecessaris per totes bandes. En tot cas, el fet de que la comunitat internacional hi estigui involucrada pot servir per mediar entre totes les parts, que ara mateix, encara tenen masses ferides obertes.

Caldrà estar amatent als intents de l'extrema dreta de deslegitimar el procès, i també als repunts que en l'espai abertzale poden sorgir davant d'una sensació de derrota d'aquells sectors que encara no donaven per acabada aquesta etapa.

Pau i normalització política son dues cares de la mateixa moneda en aquest conflicte, però no haurien de barrejar-se. Per un costat, correspon a l'escenari de Pau la verificació del desarmament d'ETA, trobar una via per a la reinserció dels presos i preses d'ETA, i s'ha de dignificar la memòria de les víctimes, de totes elles i entre elles, en un exercici difícil de reconeixement del dolor "dels altres". Per un altre, correspon a la normalització política el retornar l'estatus legal a l'esquerra abertzale i a les seves interlocucions socials i polítiques, derogar la llei de partits en aquells extrems que van ser dissenyats ad hoc per al conflicte basc, i trobar vies democràtiques per a que el poble basc tingui dret a decidir sobre el seu futur.

Per últim, cal agraïr l'esforç de tots i totes aquelles persones i entitats que sempre han apostat per la Pau a Euskadi, de vegades soportant la pressió de tots els costats.

Deixo el video de la declaració d'ETA, que ja és una document històric d'aquest segle XXI.