Salutació d'EUiA a l'acte del col·lectiu "Avancem"Reprodueixo la salutació que vaig fer en nom d'Esquerra Unida i Alternativa a l'acte del col·lectiu "Avancem", un acte molt positiu, de trobada de diferents esquerres socials i polítiques per compartir idees sobre la construcció d'una alternativa d'esquerres a Catalunya:Amics, amigues, companys, companyes,

En nom d’Esquerra Unida i Alternativa, vull agrair al col·lectiu Avancem que ens hagueu convidat a aquest acte i poder compartir amb vosaltres i la resta d’organitzacions i persones convidades algunes reflexions sobre la construcció d’una alternativa de progrés a Catalunya.

Diu la vostra invitació, textualment, que cal “elaborar un projecte compartit de base social, cultural i polític de les forces progressistes. D’alternatives econòmiques. Inequívocament aliniada en el principi democràtic del dret a decidir. Amb generositat i sense prejudicis”.

Esquerra Unida i Alternativa estem d’acord amb aquestes afirmacions, i a la nostra 6a Assemblea, celebrada fa uns mesos, vam discutir i aprovar algunes d’aquestes reflexions, de manera similar.

Hem d’innovar en la construcció d’allò nou, sense que, d’entrada, ningú tingui que renunciar al que ja és. Les esquerres a Catalunya som plurals i diverses, venim de tradicions diferents, i ens relacionem a l’Estat espanyol, a Europa, i al Món amb diferents espais i tradicions de les esquerres.

I hem d’aprendre dels encerts, i de les coses a millorar, d’altres experiències d’unitat de les esquerres, passades o presents, tant a Catalunya, com a d’altres països del mon.

Tota aquesta riquesa i saber acumulat de les esquerres posem-la en un programa polític unitari al servei d’un doble objectiu comú:

1- Per un costat, acabar amb el dogma de l’austeritat i crear una alternativa socialment justa i ecològicament sostenible, que permeti a la majoria del poble sortir d’una crisi de la qual no en son culpables.

2- I d’altra banda, fem possible que Catalunya com a nació pugui fer efectiu l’exercici del dret a decidir el seu status polític, un camí on ens podem trobar federalistes, confederalistes, sobiranistes i independentistes.

Esquerra Unida i Alternativa veiem en aquests dos punts, el nus del compromís de les esquerres per canviar aquest país. A partir d’aquí, com deia el poeta, tot està per fer i tot és possible.

Una segona idea: si volem ser una alternativa real a l’hegemonia conservadora, ens cal apart d’una majoria política, una majoria social i un relat que ho acompanyi culturalment en la quotidianitat.

Per això valorem com a molt important que avui siguin presents i puguin dir la seva opinió en aquest acte els sindicats de classe i altres organitzacions de l’esquerra social.

Avui, les esquerres som dèbils, principalment, en el nostre arrelament social i cultural. Una de les conseqüències d’aquesta debilitat quotidiana és tradueix, després, en un suport electoral insuficient.
És en la vida diària, en els centres de treball, en els centres d’estudi, en el dia a dia dels barris, en l’oci, on es reprodueix el pensament únic, on es produeix, com deia Gramsci, un divorci entre el sentit comú i el bon sentit.
Davant la imposició d’un sentit comú conservador de resignació que diu que no hi ha alternativa a l’austericidi, cal el bon sentit esperançador d’unes classes populars que veuen que això no és una crisi, sinó una estafa, però que els hi manca espai social i polític per fer realitat el canvi.

L’alternativa política ha d’estar lligada a la mobilització social i al seu teixit associatiu, o dit d’una altra manera, cal ampliar els lligams entre esquerra política i esquerra social, i entre les organitzacions socials de masses i les noves eines i formes de lluita.

Que la majoria social organitzada empenyi i acompanyi a una majoria institucional, és el que pot garantir la profunditat i la durada dels canvis que necessitem.

Si no ho fem així, si només pensem en clau de partits o de majoria institucional, es podria tornar a produir aquella sensació d’impotència que hem tingut en altres moments de majoria institucional de les esquerres: la de tenir el govern, però no tenir el poder.

Esquerra Unida i Alternativa està oberta a continuar treballant amb el conjunt de les esquerres socials i polítiques catalanes la construcció de l’alternativa.

Gràcies de nou per la vostra atenció. Visca la unitat de l’esquerra! Visca Catalunya! Salut i bon treball!