Sobre el procés de primàries d'EUiA per les Europees 2014

Els propers 28 i 29 de Març el conjunt d'afiliats i afiliades d'EUiA estem cridats a votar en eleccions primàries els nostres candidats i candidates a les eleccions europees del proper 25 de Maig, i que formaran part de la llista estatal conjunta amb IU, ICV, AGE i d'altres. En aquestes primàries, les llistes presentades es creuen proporcionalment segons el seu resultat, essent aquest el sistema d'ordenació i composició de la llista, a diferència d'altres formacions, on el cap de llista guanyador té la potestat de confeccionar la resta de la llista, inclus sense tenir en compte a les altres llistes presentades.

Es presenten dues llistes a primàries: una encapçalada per Núria Lozano, i altra encapçalada per Toni Barbarà.
Val a dir que ambdues llistes compten amb persones experimentades en la política europea, i en altres àmbits socials i polítics, i per tant, EUiA juga sobre segur, i sigui quin sigui el resultat, EUiA sortirà de les primàries amb més força i fent una aportació qualitativa a una llista estatal que ja havíem definit com plural i amb moltes potencialitats.


Ja vaig dir a l'últim Consell Nacional que tots els candidats i candidates que l'afiliació d'EUiA decideixi a les urnes seran els meus, del primer al últim.
Però ara, en el moment del debat polític, del contrast d'idees i perfils personals que les han de representar,  també vaig dir que el meu suport el rebrien aquells i aquelles que, al meu parer, millor representen la política aprovada majoritàriament per EUiA.


He fet públic el meu suport a la candidatura encapçalada per Núria Lozano, que porta com lema "Una alternativa constituent per Europa", per diverses raons. Vull compartir algunes:

Primer, perque coincideixo plenament amb els continguts plantejats al seu escrit de presentació, respecte del model d'Europa que volem, i respecte de plantejar a nivell europeu els mateixos reptes constituents que tenim a Catalunya i Espanya, i que hem defensat a EUiA, a IU, i al Partit de l'Esquerra Europea (PEE)

Segon, per la pluralitat del conjunt de la candidatura, amb la partipació de candidats i candidates de diferents sensibilitats i/o independents, de diferents generacions, i diferents experiències en l'acció política.

Tercer, per que encapçala una companya, l'advocada i sindicalista Núria Lozano, amb una trajectòria europea important: va ser candidata a les europees de 2009, i ha estat fundadora de la xarxa europea de sindicalistes del PEE, allà on es coordinen experiències del mon del treball d'esquerres a nivell europeu, apart de participar en altres xarxes com el Forum Social Europa. Si un dels eixos fonamentals d'aquesta campanya, i també lema del IV Congrés del PEE, era "L'Europa del Treball", poques persones representen aquest binomi millor que la Núria.
Aquí hem de sumar que la num. 3 de la candidatura és Angels Tomas, que ha estat membre de la direcció del PEE en els últims anys, i que porta els temes de Pau i Solidaritat a EUiA, un altre dels temes importants a tractar a nivell europeu.

Quart, per l'aposta inequívoca de donar protagonisme a la gent jove i activista, com l'Oriol Arcas (num. 2) i en Ferran Jiménez (num. 5). És precisament la gent jove un dels subjectes que pateixen més fortament les conseqüencies de la crisi i de les polítiques d'austeritat impulsades per la Troika, i son els nous migrants del Sud cap al Nord dins aquesta Europa que destina fons a salvar bancs i no a fomentar l'igualtat d'oportunitats i la convergència social europea.

I per últim, per incorporar el valor de la praxis, de l'experiència quotidiana en la creació d'una alternativa, representada per Jose Montero (num. 4), alcalde de Montornés del Vallès, municipi on ICV-EUiA governa amb majoria absoluta, i on cada dia demostren que una altra política és posible, i que allò més pròxim, com és la política local, també està relacionada amb allò més llunyà, com pot ser la política europea.

Faig una crida a l'afiliació d'EUiA a participar a les primàries, a votar, a decidir, a debatre. Demà dimecres hi haurà un acte públic amb les dues candidatures, que es podrà seguir també per streaming, on es sentiran els arguments i les propostes de cada llista.

Sort i encerts a tots/es els candidats i candidates!.