Sobre la candidatura europea aprovada en el marc d'IU Federal
"EUiA, en els seus documents referents, sempre ha apostat per una obertura i un enfortiment d'Izquierda Unida, per la incorporació d'altres sectors socials i polítics al seu projecte. En aquest sentit, considerem com a positiva la recent coalició de l'Esquerra Plural, que inclou Izquierda Unida, diverses forces ecologistes, ICV-EUiA i Xunta Aragonesista, entre d'altres. Una suma des de la diversitat que ha d’ajudar a Izquierda Unida a obrir-se encara a més sectors socials, polítics i culturals, i que ha d’ampliar les seves aliances i relacionar-se amb d'altres forces de progrés, contribuint a coordinacions, xarxes col·laboratives i ponts de complicitat entre els àmbits polítics i socials de les diferents esquerres a l’espai transformador i plural a l’esquerra del PSOE."

(Pàg. 33 del document polític aprovat a la 6a Assemblea d'EUiA, Juny 2012).Aquest cap de setmana, com a membre d'EUiA al Consejo Político Federal d'IU, vaig participar en la configuració de la candidatura estatal per a les eleccions europees on participarem diverses forces de l'esquerra transformadora i ecologista, com IU, ICV, EUiA, AGE, Cha, Batzarre, entre altres. 

Vagi per endavant que no comparteixo el métode pel qual s'ha confeccionat l'ordre de la candidatura, però el resultat global és el d'una llista plural i amb moltes potencialitats, on IU s'obre a d'altres esquerres socials i polítiques per crear, en aquesta ocasió, un front clarament confrontat amb les polítiques impulsades per la troika comunitària, una candidatura per explicar que una altra Europa és possible, al servei de les persones, de la democràcia, i dels pobles. Més enllà de l'ordre que cadascú preferiria, les persones escollides combinen joventut i experiència, lluita social i institucional, moviments socials de masses amb noves expressions de mobilització en xarxa...És a dir, aquesta candidatura coincideix amb la perspectiva política que vam marcar a la 6a Assemblea d'EUiA, com es pot veure en el paràgraf que he reproduit a l'encapçalament. 

En tot cas, estant d'acord amb l'orientació política de la mateixa i havent fet la nostra aportació per a que fos així, EUiA no ha rebut el lloc que creiem que mereixia en aquesta llista, quedant posicionada al lloc 11é de la mateixa.
EUiA tenia com a proposta de candidat, a aprovar per tota l'afiliació en referèndum, el professor i activista independent Gerardo Pisarello, que finalment ha declinat aquesta oferta. Les persones que hem defensat aquesta aposta, no podem tenir més que paraules d'agraïment i solidaritat amb en Gerardo, que ha explicat els seus propis motius en una carta que recomano llegir.

No obstant això, els plantejaments que ens van impulsar a defensar una candidatura com la de Gerardo Pisarello segueixen vius, i diria més, el debat sobre l'obertura de les organitzacions polítiques a nous sectors i noves maneres de fer política ha arribat a EUiA i altres organitzacions d'esquerres per quedar-se, i segur que estarà present en les primàries que EUiA ha de realitzar en els propers dies per elegir els seus candidats i candidates.
Fer una proposta que pretenia trencar les costures clàssiques de les nostres organitzacions ens ha portat debats de fons importants si es vol orientar la política en un sentit de canvi en profunditat, de procés constituent, i no a la mera gestió dels guanys electorals d'un cicle que ens pot ser favorable en l'augment de la representació, però intranscendent en quant al canvi social d'esquerres, per no ser majoria ni alternativa real.

2 comentaris:

Iñaki Escudero ha dit...


Estic molt d'acord amb el post, Toni, com ja deus imaginar.
Ara només queda esperar, no, esperar no, exigir, que "el debat sobre l'obertura de les organitzacions polítiques a nous sectors i noves maneres de fer política ha arribat a EUiA i altres organitzacions d'esquerres per quedar-se" es materialitzi de manera oberta, plural, participativa... allà on realment toca, entre tot@s.
D'aquesta experiència hauríem d'extreure la lliçó de que si les coses s'haguessin fer amb temps, debat, consens (que no unanimitat), segurament (tot i que el resultat no ens agradi) veuríem les coses de manera diferent.
Salut!

Toni Salado ha dit...

En això estem Iñaki, d'aquesta experiència hem de treure aprenentatges per seguents ocasions. Salut!