Tres raons per votar "Catalunya Sí Que Es Pot"

Avui és l'últim dia per demanar el vot per les eleccions del proper 27 de Setembre. 
Donaré tres raons de per qué una persona que vulgui més justicia social, més transparència i zero corrupció, i la celebració d'un referèndum per decidir el status polític de Catalunya, ha de votar a Catalunya Sí Que Es Pot, la candidatura que encapçala l'activista veïnal Lluís Rabell, i en la qual participa gent de Podem, d'ICV, d'EUiA, d'EQUO, i activistes socials i polítics independents.


1-Ha posat al centre de les propostes els problemes socials de la gent. 
A pesar del protagonisme i la polarització extrema sobre la qüestió nacional, hem continuat parlant del que considerem central: quin model social i democràtic volem, quines escoles públiques, quina sanitat pública, quines institucions transparents i lliures de corrupció, quines polítiques públiques per atendre l'emergència social, quin model econòmic per generar ocupació, quin ordenament del territori i dels recursos energètics.
Temes que altres han volgut amagar amb guerres de banderes o traspassant totes les culpes a l'Estat, del que no es podria fer, i del que no han fet, en especial Junts pel Sí, que han amagat la gestió antisocial del Govern d'Artur Mas i dels seus consellers, com Boi Ruíz, el principal retallador i privatitzador de la sanitat catalana.


2-És la única candidatura progressista que defensa el dret a decidir via referèndum.
Catalunya Sí Que Es Pot no comparteix el relat plebiscitari proposat per Mas, acceptat per Junts el Sí i la CUP, i amplificat pels mitjans de comunicació, públics i privats, favorables al procés. 
Junts pel Sí i CUP no volen escoltar la veu dels catalans/es per saber quin posicionament tenen sobre l'estatus polític de Catalunya. Consideren que el 9N ja va passar la pantalla del dret a decidir. Volen una dreçera, les plebiscitàries, per imposar la independència de manera unilateral; un carreró sense sortida que no ens portarà enlloc, en no haver mecanismes legals per fer efectius aquests canvis, si no hi ha un mandat democràtic i una negociació amb l'Estat espanyol, que avui ni està ni se l'espera.
I el PSC ha renunciat al dret a decidir: tot ho fia a una reforma constitucional estatal, on Catalunya no podrà decidir com subjecte polític.

Catalunya Sí Que Es Pot continua defensant que Catalunya és una nació, i que com subjecte polític, ha de poder decidir el seu futur en un consulta o referèndum. El 9N no vam fer una consulta: va ser una mobilització excepcional, un procés participatiu que va posar en evidència la necessitat i la força d'aquesta demanda per part del poble català. Només un referèndum acordat amb l'Estat, amb totes les garanties democràtiques, amb un debat deliberatiu obert a totes les opcions, pot donar el mandat democràtic per obrir un procés constituent i una nova relació amb Espanya, si així ho vota el poble.


3-Cal agrupar tot el vot progressista i de canvi per bastir una alternativa potent.
Si comparteixes les dues primeres raons, només es poden tirar endavant des d'una majoria sólida en el Parlament de Catalunya. Cal tenir la força per plantejar una alternativa a Mas, oberta a la suma amb les demés candidatures d'esquerres que obtinguin representació, però des de la centralitat de l'equip que encapçala Lluís Rabell.

En cas de que Junts pel Sí guanyi les eleccions i puguin formar govern, caldrà una oposició alternativa, que confronti models socials i polítics. No pot ser que al capdavant del Govern estigui la dreta que representa en Mas, i al capdavant de l'oposició pugui estar la dreta que representa Inés Arrimadas, de Ciutadans, aquesta marca amable dels poderosos, que a més de jugar a fracturar la societat catalana amb el seu espanyolisme, té un programa social neoliberal i conservador.

I per que votar a Catalunya Sí Que Es Pot val doble: per fer fora a Mas ara, i per fer fora Rajoy al Desembre, perque volem continuar l'onada de canvi que va començar a les eleccions municipals a Barcelona, a Madrid, a Cádiz o Zaragoza, que continuarà pel 27S, i que acabarà en les eleccions generals a finals d'any, on s'ha de fer una nova majoria a Espanya, més social, lliure de corrupció, i favorable al dret a decidir en el marc d'una Espanya plurinacional. Comencem ara a establir les bases d'aquests canvis constituents!